érzékenyítések, képzések

Érzékenyítés a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesülete dolgozói részére 2018

Alapítványunk a kezdetektől intenzív kapcsolatot ápol a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületével. Számtalan program létrajöttében segítjük egymás munkáját tanácsadással, közös megvalósítással.
Az egyesület dolgozói számtalan felkérés nyomán végeznek érzékenyítést látássérülés témakörében.
2018. március 20-án alapítványunk szakemberei megkeresésükre az egyesület dolgozói számára érzékenyítést tartottak. Az érzékenyítés elsődleges célja az új dolgozók szemléletformálása, a számukra új terület egyéni élményeken keresztüli megtapasztalása volt. A sok éve érzékenyítést végző dolgozók számára módszertani tanácsadást nyújtottunk és egyben kölcsönösen gazdagítottuk egymást tapasztalatainkkal, ötleteinkkel. Több hasznos, adaptálható, a látássérültek hétköznapi életét segítő eszközt megismertettünk a résztvevőkkel.
A közvetlen hangvételű, elméleti ismereteket és gyakorlati tapasztatokat nyújtó szakmai találkozón nagyfokú nyitottságot, érdeklődést tapasztaltunk. A közös gondolkodás mindannyiunk számára hozott új ismereteket, ötleteket. A nagy körben létrejött személyes találkozó tovább mélyítette együttműködésünket, a közös munka hatékonyságába vetett hitünket.

Előadás a pécsi Szemészeti klinikán 2017

szemészet előadásszemészet előadás
szemészet előadás

Pécsett a Szemészeti Klinika meghívására előadást tartottak Alapítványunk szakemberei a Klinikán dolgozó klinikai főorvosok, szakorvosok részére. Az előadás során az alaptevékenységek, a célcsoport bemutatása mellett sorkerült a jelentkező kliensekkel végzett munka részletesebb ismertetésére, az ellátásuk érdekében történő együttműködés részleteinek kidolgozására.  Az Alapítvány és a Klinika közötti, az elmúlt közel nyolc évre visszatekintő folyamatos, hatékony, és kölcsönös együttműködés tovább erősödött a látássérült személyek közös ellátása érdekében.

 

Érzékenyítés általános iskolákban 2017

Alapítványunk egyik célkitűzése, hogy széles körben megismertesse az emberekkel a látássérültek mindennapi életét, ezzel támogatva társadalmi beilleszkedésüket és az esélyegyenlőség megteremtését.

A Baranya megyei CSEÖH pályázati programjának keretén belül az a megtiszteltetés érte az alapítványunkat, hogy az „esélycsapat” tagjaként érzékenyítő foglalkozások szervezésében és lebonyolításában működhetünk közre. A csapatban részt vesz még a Kerek Világ Alapítvány, a Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete, a SINOSZ és a KACS (Keret Alkotó Csoport)

A program a Baranya megyei általános iskolákat célozza meg, az oktatási intézmények keretei között zajlanak a komplex érzékenyítő foglalkozások, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a fogyatékkal élő embertársaik mindennapjaival, nehézségeivel.

A Ki-Látás Alapítvány programjába több olyan kipróbált gyakorlatot építettünk be, ami a célközönség számára élvezetes, elgondolkodtató. Ilyen például a fehérbotos közlekedés kipróbálása, egyszerű, a gyerekek számára jól ismert tevékenységek elvégzése bekötött szemmel illetve a különböző szembetegségeket szimuláló szemüvegekkel, a látássérültek által használt informatikai eszközök, valamint a Braille írás megismerése.

Nagyon jó érzés megtapasztalni az iskolák nyitottságát, a helyszínt és az óra keretet biztosítják a csapatnak az érzékenyítésre. A Ciszterci Nevelési Központ Szent Margit Általános Iskolájában egy egész “Esélyteremtési Projektnap” valósulhatott meg 2017.01.26-án.

Köszönjük az együttműködést a partnerszervezeteknek, a nyitottságot és a lelkesedést pedig az iskoláknak, a pedagógusoknak és természetesen a gyerekeknek! Reméljük, hogy találkozunk még és hasonlóan újító kezdeményezések részesei lehetünk!

 

Láthatatlan vacsora 2015. október

A Láthatatlan Vacsora egy olyan formabontó rendezvény, ami már hagyományt teremtett, hiszen idén 6. alkalommal rendezi meg több helyi szervezet. A Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház (Nevelők Háza Egyesület), a MásKépMás Esélyegyenlőség Emberközpontú Szemlélettel Alapítvány és a Ki-Látás Közhasznú Alapítvány összefogásából született ez a remek kezdeményezés. Ahogy a meghívóban is olvashatjuk: „A Láthatatlan vacsora interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán tud a látogató eligazodni. Egy érdekes, és szokatlan program ez, mely során a vendégek a menüt teljes sötétségben fogyasztják el.” A vacsora alatt lehetőség nyílik arra is, hogy a résztvevők találkozzanak az érintettekkel, és egy finom étel mellett maximális nyitottsággal beszélgessenek a tapasztalataikról. Alapítványunk munkatársai a szakmai jelenlétet biztosítják a vacsora alatt, és szívesen válaszolnak a vendégekben megfogalmazódó kérdésekre is. Nagy örömünkre a láthatatlan vacsorát a szervezetek és az érintettek mellett sok önkéntes és pár helyi étterem is lelkesen támogatja, segíti. Talán ebben rejlik a rendezvény sikere is, a széleskörű érdeklődés, az egymás iránti nyitottság, a maradandó élmények, amit a vendégek és a szervezők is magukkal visznek.

 

Érzékenyítés a Szent Mór Iskolaközpontban 2015.06.08.

A látássérültek segítése mellett Alapítványunk kiemelt feladata, hogy minél szélesebb körben megismerhessék klienseinket, segítve társadalmi integrációjukat. A Szent Mór Iskolaközpontban is ennek szellemében, a Kerek Világ Alapítvánnyal közösen szerveztünk meg érzékenyítő napunkat. A két szervezet profiljához kapcsolódóan látássérült és mozgássérült témában szereztek ismereteket és megtapasztalásokat a diákok. A programok levezetésében segítőink voltak a Pécsi Éltes EGYMI Utazótanári Hálózatának szakemberei. A vakvezető kutyával közlekedő látássérültek megismerése kiemelt téma volt. Nagy örömünkre az érintettek közül egy egyetemista fiatalember és kutyusa is velünk volt. Így közvetlenül tőle, kötetlen beszélgetések során is rengeteg élményhez juthattak a részt vevő nyolcadik osztályos gyerekek. A játékos érzékenyítő program keretében pedig kipróbálhatták a diákok, milyen nehézségekkel küzdenek a vak vagy különféle látásproblémával élő embertársaik.

 

Diákok érzékenyítése 2014.07.04.

2014. június 4-én alapítványunk szakemberei a Szent Mór Iskolaközpont diákjai részére tartottak érzékenyítő programot. Az iskolában több látássérült tanuló is tanul/tanult. Az egyik aliglátó tanuló bevonásával igyekeztünk megéreztetni osztálytársaival azokat a hétköznapi, elsődlegesen a tanulásban, kapcsolatteremtésben adódó nehézségeket, amikkel tanulmányai során szembesül. A tanulók nyitottan fogadták a kezdeményezést, szívesen vettek részt a játékos feladatokban. A felnőtt érintettek bevonásával zajló beszélgetésen feltett kérdéseik arról tanúskodtak, hogy a látássérültek sajátos, sokszor nehéz helyzete megérintette és elgondolkodtatta őket. A diákokkal való találkozás jó alkalmat nyújtott a látássérültekről kialakult szemlélet alakítására, a helyes segítségnyújtási módok bemutatására is.

 

Konyha a tükörben 2014.05.15.

2014. május 15-én a Konyha a tükörben című kiállítás részeként szemléletformáló rendezvényen nyújtottak segítséget alapítványunk munkatársai és kliensei. A MásKépMÁs Alapítvány szervezésében találkoztak a látogatók fogyatékkal élő fiatalok mindennapi szokásaival, nehézségeivel és játékos formában szembesültek a többségi társadalom gondolkodásával, tévedéseivel, ügyetlenkedésével.

 

Buszvezetők érzékenyítése-képzése 2014.01.

2014. január

A Tükebusz Zrt-vel kiépített kapcsolat eredményeképpen 2014. januárjában került sor a buszvezetők érzékenyítő oktatására.

A tájékozódás-közlekedés oktatás kapcsán és klienseinkkel folytatott beszélgetésekből sok esetben kiderült, hogy az autóbuszok gördülékeny használatát sok esetben olyan apróságok befolyásolják, mint például, hogy a jármű milyen messze áll meg a padkától vagy a megállótáblától. A buszon való elhelyezkedés és leszállás célszerű módja is sok esetben eltér a látók számára kedvező módozatoktól. Ilyen és hasonló problémákból kiindulva kezdeményeztünk a Tükebusz Zrt forgalmi üzemviteli vezetője felé egy érzékenyítő oktatást a buszvezetők részére. A busztársaság örömmel fogadta a kezdeményezést. Az oktatás során megismertettük a buszvezetőket a látássérültek nehézségeivel és a segítségnyújtás buszvezetők számára is kivitelezhető, sok esetben minimális odafigyelést igénylő módjaival. Szimulációs helyzetek során módjuk volt látni a sofőröknek, hogyan látnak egy-egy jármű megállójában és belsejében a látássérültek.

A járművezetők részéről nagy nyitottságot, érdeklődést és segítő szándékot tapasztaltunk. Reményeink szerint mindezek kihatással lesznek a látássérültek mindennapi buszhasználatára is.

 

Önkéntesek képzése

2011. november 15-én a Baranya Megyei Önkéntes Centrum (Pécs) három önkéntesét képezték ki alapítványunk munkatársai vakok és gyengénlátók szakszerű kísérésére. A képzés célja, hogy az alapítványunk rendezvényein kísérésnél segédkező önkéntesek a megfelelő látóvezető technikát alkalmazva könnyítsék meg a látássérültek utcai közlekedését. Látássérült klienseink sok segítőkész emberrel találkoznak az utcákon, mégis vélhetően ismerethiány miatt sokszor kényelmetlen, időnként kellemetlen helyzet alakulhat ki, ami bizonytalanságérzést kelt a vak emberben. A látóvezető technikák ismerete gördülékenyebbé teszi a látássérült és kísérője közötti kommunikációt és kiküszöböli azokat a helyzeteket, melyben a látássérült tájékozódási-közlekedési szempontból bizonytalannak érzi magát.

Reményeink szerint a látóvezető technikák mind szélesebb körben való megismertetése hozzájárul a látássérültekről kialakult téves képzetek leépüléséhez és segíti az érintettek társadalomba való jobb beilleszkedését. 

 

Továbbképzés a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolában

2010. júliusában szakembereink speciális képzésben részesültek. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolával kialakított szakmai kapcsolatnak köszönhetően elsők között valósítjuk meg a kutyakiképzés és az elemi rehabilitáció szoros együttműködését. A hosszú fehér botos tájékozódás-közlekedés tanításban jártas kollégáink ezúttal a vakvezető kutyával való közlekedés elméletét és gyakorlatát sajátíthatták el. A képzés során élményeket szerezhettek a kutyával történő közlekedésről. A képzés eredményeképpen kutyás klienseink szakszerű felkészítést kapnak tájékozódási és közlekedési ismeretekből, ami megalapozza a kutya fogadását. Továbbá segítjük a kutya átadásának folyamatát, helyi viszonyok között vizsga- és egyéb útvonalak megtanulását. A folyamat során szoros együttműködésben dolgozunk a kutyaiskola szakembereivel.