Kitelepülések

Zsolnay Piknik 2017.

Idén is megrendezésre került a Zsolnay Piknik, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft szervezésében. 2017. május 19. És 21. között „igazi békebeli piknikre” invitálták az érdeklődőket. Rengeteg program, koncert közül választhatott, aki kilátogatott.

A Baranya Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház meghívásában a Ki-Látás Alapítvány is kitelepült, több más civil szervezettel együtt. Interaktív programok keretében az érdeklődők megismerkedhettek a fogyatékkal élők mindennapjaival, kipróbálhatták a speciálisan számukra kifejlesztett eszközöket.

Az alapítvány standjánál nagy volt a nyüzsgés, gyerekek és felnőttek egyaránt nyitottak voltak a látássérültek élete és a munkánk iránt. A szervezők, a résztvevő szervezetek és a közönség is hozzájárult ahhoz, hogy egy igazi közösségi élményben lehetett részünk. Mi nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük mindenkinek, hogy ismét együtt lehettünk!

Kitelepülés a vakvezető kutyák világnapja alkalmából 2015. április 25.

Április 27. a vakvezető kutyák világnapja. Ebből az alkalomból az ország több pontján is figyelemfelkeltő rendezvényeket szerveztek a kutyás látássérültek és az őket segítő szervezetek. Ez a nagyszabású megmozdulás remek alkalom arra, hogy a látók találkozhassanak vakvezető kutyával közlekedő látássérült emberekkel. Alapítványunk a rendezvénysorozathoz kapcsolódva április 25-én, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvánnyal karöltve Pécsett a Kossuth térre települt ki. A szakemberek mellett természetesen kutyával közlekedő látássérült klienseink is csatlakoztak a rendezvényhez. Az érdeklődők kötetlen beszélgetések során a mindennapi életükkel, nehézségeikkel, örömeikkel is megismerkedhettek. A látogatók sok információval lehettek gazdagabbak, amit játékos tesztkitöltés során meg is mérettethettek.

Ördögkatlan Fesztivál Nagyharsány, 2014. augusztus 8-9.

Helyszín: Nagyharsány, Fő tér, Esélykikötő

2014. augusztus 8-9-én, immár negyedik alkalommal ismét részt vettünk az Ördögkatlan Fesztivál „CIVIL BÁRKÁK AZ ESÉLYKIKÖTŐBEN” programsorozatában.
Az Esélykikötőben évről-évre jelen vannak a környék civil szervezetei, amelyek szemléletformáló kreatív játékokon és programokon keresztül mutatják be tevékenységüket, elsősorban az emberi jogok, az esély- és közösségteremtés, a környezettudatosság és az önkéntesség témaköréhez kapcsolódóan.
Alapítványunk érzékenyítő programokkal, eszközbemutatóval volt jelen az Esélykikötőben. Célunk az volt, hogy az érdeklődők megismerkedjenek a látássérült emberek mindennapi nehézségeivel, és azokkal a technikákkal vagy trükkökkel, amivel meg tudják oldani a hétköznapok kihívásait.
A projekt során a vállalkozó kedvű fesztiválozók szakemberek segítségével kipróbálhatták a fehér bottal való tájékozódást és közlekedést vakon. Teljes szemtakarásban, játékos formában a mindennapi életben egyszerűnek tűnő kihívások elé állítottuk a bátor érdeklődőket. Lehetőségük volt azt is megtapasztalni, hogyan látnak, akik súlyos szembetegségekkel élnek. Ezen kívül megismerhették a látássérült személyek Braille írás-olvasását, és különféle tapintható játékokat.
A kitelepülés során azt tapasztaltuk, hogy minden korosztály érdeklődését felkeltették a játékok. A jó hangulat mellett a közös tevékenységek során gyakran indultak olyan beszélgetések, amelyek megmutatták, hogy egy egyszerű játék, eszközpróba is mennyire mély benyomásokat hagyhat fiatalokban, idősekben egyaránt.

Egészségnap Pécs, 2014. február 1.

Az Ökováros-ÖkorégióAlapítvány 2014. februárjában is megszervezte az Ökováros-Hetet, melyhez kapcsolódóan a Pécsi Életmód Egyesület egészségnapot szervezett február elsején szombaton. A rendezvényen folyamatosan egészségügyi szűrések és tanácsadások zajlottak Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány jóvoltából. A helyszínen számos tánc, mozgás és harcművészeti előadó csoport szerepelt, bemutatkozott rengeteg helyi egyesület, alapítvány, környezetvédelemmel foglalkozó cég is. A rendezvényen így a nap folyamán több száz ember megfordult.
A helyi Pécs Plázában egy üzletet biztosítottak a Ki-Látás Alapítványnak is,biztosítva a teljes elsötétítés lehetőségét számunkra.
Az interaktív térben 6 kollégánk segítségével tapasztalhatták meg a rendezvényre ellátogatók, milyen lehet
• látássérültként közlekedni –fehér botos illetve látó vezető technikákkal ismerkedhettek
• Hogyan zajlik az írásbeli kommunikáció – Braille írást- olvasási gyakorlatokat próbáltak ki vak kliensünk irányításával
• Játékos formában megélhették háttérbe szorított érzékelési módjaink fontosságát.
• Megismerkedtek infokommunikációs eszközök használatával informatikus kollégánk segítségével – Jaws felolvasó program
• Mindennapokban felmerülő egyszerűnek tűnő feladatok kivitelezésében kerestük közösen a megoldásokat játékos gyakorlatokkal.
• Speciális eszközökkel ismerkedhettek meg.
• És a legnépszerűbb –a különböző súlyos szembetegségek esetén fennálló sérült látás mibenlétét tapasztalhatták meg a hozzánk is betérő vállalkozó szellemű látogatók.
A nap folyamán szórólappal hirdettük alapítványunk ingyenes szolgáltatásait. Szórólapunk fogyásából ítélve eredményes alkalmat zártunk, közel 80 aktív látogató jelent meg termünkben és kapott betekintést a látássérültek „titokzatos” világából.

Tubes-nap, 2013. április 13.

Az évek óta megrendezett esemény ez alkalommal, a fogyatékkal élők napja is volt. Ennek keretében a baranyai szervezetek mutathatták be tevékenységüket. Így lehetőségünk nyílt többek között arra, hogy egy rövid, szituációs műsor keretében, a nézőket – látókat és nem látókat – bevonva, megmutassuk, hogyan lehet a leghatékonyabban segíteni a közlekedésben a látássérülteket és mik az akadályozó tényezők. Látó társaink kipróbálhatták a vakok és gyengén látók által használt eszközöket, illetve a fehér bottal való közlekedést, szemtakaróval vagy a braille írógépet. A mesesarokban pedig egyik kliensünk tartott a gyerekeknek Braille-felolvasást.

Autómentes nap, 2013. szeptember 22.

A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a városlakók, és a –vezetők figyelmét többek között a felelősségteljes közlekedésre, és az alternatív közlekedés fejlesztésének szükségességére. Idén a fogyatékkal élők érdekeit képviselő szervezeteket is részt vett a társadalmi szemléletformálásban.
Alapítványunk a Baranya Megyei Vakok Egyesületével karöltve, láthatatlan szoba megvalósításával volt jelen a rendezvényen.
A résztvevők egyszerűnek tűnő hétköznapi feladatok megoldásában vehettek részt, természetesen bekötött szemmel. Kipróbálhatták egy számítógép kezelését monitor nélkül, a JAWS program (felolvasó program) használatával.
Mindezek mellett pedig a látogatók megismerkedhettek a Braille írás-olvasással, – írógéppel.
Lehetőség volt továbbá kipróbálni a fehér bottal való közlekedést, szemtakaróval, speciális technikákkal megtapasztalhatták a különböző szembetegségekkel élők nehézségeit.