Szolgáltatásainkhoz kapcsolódó programok

Népszerűsítő pszichológiai előadás három helyszínen 2018. április-május

Eszközbemutató

2014. április 3-án a Labrador Bt munkatársával elektronikai és optikai eszközbemutatót tartottunk klienseink és további érdeklődők számára. A jelenlévők megismerkedhettek a legmodernebb hordozható elektronikus olvasókészülékekkel, volt alkalmuk kipróbálni, látásukhoz mely eszköz a legmegfelelőbb. Kipróbálhatták az eszközökkel való olvasás, írás módozatait, ami jelentősen megkönnyítette eszközválasztásukat. A bemutató nagy érdeklődésre tartott számot, klienseink mellett látássérült gyerekek és szüleik is megkerestek bennünket. Alapítványunk munkatársai a továbbiakban is készséggel nyújtanak segítséget a kliens látásához igazodó eszköz kiválasztásában.

Együttműködés vakvezetőkutyás közlekedés tanításban

2013 őszén egy kliensünk, aki vakvezető kutyát kapott, segítségünket kérte helyi vizsgaútvonalai kidolgozásához és betanulásához, valamint a helyi viszonyoknak megfelelő tájékozódás-közlekedés megtanulásához.

Ennek eredményeképpen alakult ki együttműködés alapítványunk munkatársai és a Vigyázó Szemek Alapítvány kutyakiképzői között. A közös munka rendkívül hasznosnak bizonyult és számunkra is jól példázta különböző szakemberek összedolgozásának hatékonyságát. A kutyakiképzők pótolhatatlan szakmai és gyakorlati tudással rendelkeznek a kutyák elvárható teljesítményét, a számukra megfelelő hozzáállást és instruálást illetően. A vak ember tájékozódási alapismeretei tekintetében, a helyi adottságok és a távolság miatt jelentkező problémák áthidalásában azonban egy helyi rehabilitációs szervezet szakemberei nagy segítséget tudnak jelenteni. A folyamatos konzultációkkal kísért tanulási folyamat során kliensünk biztonságosan elsajátította az útvonalakat s reményeink szerint sikeres vizsgának néz elébe.

Buszbejárás

2013 február 1-jén-én alapítványunk a Tükebusz Zrt-vel együttműködésben lehetőséget biztosított látássérültek számára a helyi autóbuszok felépítésének megismerésére.

Veleszületetten látássérülteknek a hétköznapi életben, zsúfolt, mozgó járműveken nem nyílik lehetőségük tömegközlekedési eszközök megismerésére, ami jelentősen nehezíti önálló közlekedésüket. A biztonságos buszhasználat elengedhetetlen feltétele a busz felépítésének pontos ismerete. Ezen igényből kiindulva kereste meg alapítványunk a Tükebusz Zrt munkatársait. Együttműködésüknek köszönhetően valósulhatott meg a közlekedésben éppen részt nem vevő, álló járművek megtekintésének lehetősége. A Tükebusz Zrt munkatársai kinyitottak számunkra több típusú – rövid, csuklós, különböző gyártmányú járműveket, ahol az érintettek végigjárhatták a buszokat, megismerve az ülések, kapaszkodók, jelzőgombok, lépcsők… elhelyezkedését. A résztvevőknek alkalmuk adódott a buszközlekedés kérdéseiben jártas szakembereknek kérdéseket feltenni, nehézségeiket megfogalmazni. A visszajelzések alapján a buszbejárás régi hiányt töltött be több látássérült életében, s tette biztonságosabbá mindennapi közlekedésüket.